Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3 Posty
natalia barszczewska
(natalia14)
Wiking
Witam wszystkich.
Mam lekki mętlik w głowie bo tyle sie już naczytałam a odpowiedzi dalej nie mam,pracuje w norwegi 1,5 roku więc macierzynskie mam już wypracowane, jestem w ciąży,chcem wrucic do polski i tam urodzic ale nie jestem pewna czy siedząc w polsce należeć mi sie będzie macierzynskie,jesli nie to czy mój mąż pozostając w norwegi może przejąśc je za mnie,z góry dziękuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Dostaniesz macierzynskie (1000zl). Mąż nie moze odebrac tego norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Aaa, od becikowego polskiego odejma kwote barnetrygd, wiec dostaniesz nie 1000zl, ale okolo 500zl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
natalia14 , podalas troche malo informacji. Wszystko zalezy od tego czy chcesz tylko wyjechac z Norwegii na czas porodu i urlopu rodzicielskiego czy chcesz juz wyjechac z Norwegii na stale. Jesli na czas porodu i urlopu to jak najbardziej mozesz pobierac pieniadze. Ale do tego jeszcze dochodzi pytanie czy bedzie to wyjazd do pol roku czy powyzej pol roku. Wtedy zmieniaja sie troche procedury wypelniania wniosku o przyznanie macierzynskiego. Co do wyjazdu na stale, to w przepisach jest,ze mozesz pobierac te pieniadze jesli wyjedziesz bo wypracowalas je sobie. Ale w praktyce zdarza sie tak,ze wyplacaja pierwsze transze a pozniej wstrzymuja jesli nie jest sie czlonkiem Nav i dziecko nie jest zarejestrowane po urodzeniu.
Co do pobierania pieniedzy za urlop rodzicielski, to jesli Ty z dzieckiem bedziesz w Polsce to tata nie moze go pobierac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
natalia barszczewska
(natalia14)
Wiking
HEI.
Ja chcem zjechac tylko na czas porodu i okres macierzynski mniej więcej koło roku czasu po porodzie i czy będąc ten rok w polsce moge pobierac macierzynskie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Jeju, ja wczesniej napialam "macierzynskie" zamiast becikowe, przepraszam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
natalia14 , po pierwsze to nie bedzie rok tylko 47 lub 57 tygodnie. W zaleznosci czy platne 100 czy 80 %. Ale z tego 12 tygodni jest tylko taty. Wiec trzeba to odjac od urlopu. Mama moze to przejac tylko w szczegolnych przypadkach.
Wiec mozesz pobierac te pieniadze bedac w Polsce. Trzeba to tylko zglosic w Nav. Wypelnic wniosek i tyle. Pieniadze sie naleza. Lecz zaznaczam,ze zdarzaly sie wstrzymania wyplat. Po powrocie jednak wszystko wyplacali.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
natalia barszczewska
(natalia14)
Wiking
A czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy w czasie ciąży zwolnienia lekarskie polskie liczą sie w norwegi,dziękuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
natalia14 napisał:
czy w czasie ciąży zwolnienia lekarskie polskie liczą sie w norwegi,dziękuje.
To faktycznie ciekawe pytanie zwazywszy jak "trudno" uzyskac zwolnienie
w "zielonej wyspie".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
natalia14 , informujesz w pracy,ze idziesz na zwolnienie, bierzesz zwolnienie od lekarza, wypelniasz druk
www.nav.no/skjema/Skjemaer/Privatpersone...vatperson?key=249774
, od razu napisze,ze mozna wybrac j. polski , potwierdzasz zwolnienie w Zus i wszystko wysylasz do Nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok